Zo kijken recruiters naar je cv

26 September 2019

Zo kijken recruiters naar je cv

 afbeelding-artikel.jpg

Recruiters zijn net mensen. Zo veel anders kijken ze niet naar een cv dan hoe je eigen omgeving een cv leest. Alleen heeft die recruiter minder tijd en meer cv’s te lezen. Er wordt dus gescand, zorg dan ook dat er wat te scannen valt.

Recruiters zijn dol op heldere en duidelijke cv’s. Overbodige uitleg over passies, uitgebreide beschrijvingen van je onderzoeksthesis uit de jaren tachtig en bijbaantjes die niet ter zake doen, worden niet eens gezien door de recruiters.

Wat ze wel willen weten zijn je gegevens, inclusief geboortedatum. De resultaten die je in een eerdere functie hebt gehaald - zet ze bijvoorbeeld met wat bulletpoints onder elkaar. De scholing die je tussentijds hebt gevolgd. Je ervaring, je netwerk en alle informatie waaruit blijkt dat je geschikt bent voor de functie in kwestie.

 
En nogmaals: ze scannen. Zorg dus dat al die relevante informatie in een oogopslag te zien is. Verstopt het niet in hoekjes, rare vormgeving of pagina’s tekst.

Natuurlijk willen ze ook weten wat je hebt gestudeerd en waar of op welk gebied je interesses liggen. Toch zal dat pas in tweede instantie worden gelezen, als je cv niet terzijde is geschoven. Het is aan jou om te zorgen dat die tweede instantie er komt.

Gegevens, resultaten, kennis en geschiktheid, dat moet in de eerste oogopslag duidelijk worden. De rest komt later.

Source: NRC.nl