Trek nieuwe (IT) medewerkers aan door middel van marketing

24 February 2021

1. Werk aan je employer brand

“Branding is het bouwen aan je merk om de naamsbekendheid ervan te vergroten. Je hebt je branding waarschijnlijk goed voor elkaar als je bedrijf bekend staat als de beste van jouw sector. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je het lekkerste snoep verkoopt of het beste schilderwerk levert. Maar je werkgeversmerk (ook wel employer brand) is ook belangrijk.

Je employer brand is het beeld dat van je organisatie bestaat. Een sterk werkgeversmerk zorgt ervoor dat mensen graag bij een bedrijf zouden willen werken, zich herkennen in het bedrijf en in hun omgeving met trots kunnen vertellen voor welk bedrijf zij werkzaam zijn.”

Ander werkgeversmerk dan je concurrenten

“Je werkgeversmerk is sterk als het nét iets anders is dan die van je concurrenten. Bied je persoonlijke ontwikkelingstrajecten aan? Snelle doorgroeimogelijkheden? Een hoog startsalaris? Gunstige bonusregelingen? Jouw sollicitant is eigenlijk ook een klant, dus laat zien waarom hij of zij voor jou moet kiezen. Zeker in de IT-sector het hebben van een goed werkgeversmerk erg belangrijk, want er zijn meer kapers op de kust.

Hoe duidelijker jouw employer brand is, hoe hoger de kwaliteit van je sollicitanten is. Het is een goed teken als je veel sollicitatiebrieven ontvangt, maar er bestaat een kans dat er geen geschikte kandidaten tussen zitten. Het is nog beter als je wat minder sollicitatiebrieven ontvangt, maar van alleen goede kandidaten.”

2. Besteed aandacht aan de reis van de sollicitant
“De sollicitant maakt als het ware een reis in het proces van het vinden van een nieuwe baan. Net zoals bij de klantreis (zie je sollicitant als je klant) is het ook belangrijk dat het proces van solliciteren op elk contactmoment klopt bij jouw bedrijf.

Dat begint al bij de basis: is de tekst van de vacature in dezelfde stijl als de button waardoor je potentiële sollicitant geïnteresseerd raakte? Is het duidelijk hoe je moet solliciteren? Is het makkelijk om te solliciteren, kun je bijvoorbeeld echt eenvoudig je cv en motivatiebrief uploaden? Ook niet onbelangrijk: kan dit allemaal ook op een smartphone? Mobile first geldt ook voor sollicitanten.

Elk onderdeel van de sollicitatieprocedure hoort makkelijk en duidelijk te zijn. Hierdoor vergroot je de kans dat je geschikte IT’er boeit en aan je bindt tijdens het proces.”

 3. Kijk verder dan banensites
“Natuurlijk is het zo dat veel IT’ers die werk zoeken zich oriënteren op banenwebsites. Maar je doelgroep is veel groter dan alleen deze groep werkzoekenden. Niet iedereen die geschikt is om bij jou te werken is actief op zoek naar een andere baan, terwijl hij of zij misschien wel toe is aan een nieuwe uitdaging. Om ervoor te zorgen dat alle mensen die jij interessant vindt jouw vacatures zien, is het goed om ook (online) reclamecampagnes, contentmarketing of bijvoorbeeld e-mailmarketing in te zetten.

Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw vacature goed vindbaar is in Google door te adverteren op bepaalde zoekwoorden óf door SEO-geoptimaliseerde teksten te plaatsen op je website. Natuurlijk kun je ook in beeld komen door Google Display-advertenties te plaatsen, gericht op jouw doelgroep, of te adverteren op LinkedIn. Bijvoorbeeld met een vacaturevideo. Ook e-mailmarketing kan interessant zijn. Op jouw eigen website kun je een ‘houd mij op de hoogte over nieuwe vacatures’-button toevoegen, zodat geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Als jij op zoek bent naar een nieuwe IT’er, kun jij de vacature direct laten versturen naar alle mensen die ingeschreven zijn. 

Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van het netwerk van je eigen werknemers door een interne mailing te sturen met de vraag of zij nog een kandidaat weten. Als tegenprestatie kun je een bonus geven.”

 4. Contentmarketing is onmisbaar
“Sollicitanten binden doe je vooral als je relevante informatie geeft. Dit is content die er echt toe doet en de sollicitant echt helpt bij het zoeken van een nieuwe baan. In het juiste formaat, via het juiste kanaal en op het juiste moment. Informatie die zorgt voor communicatie en interactie tussen sollicitant en organisatie.

Met contentmarketing vertel je op een boeiende en pakkende manier verhalen over jouw bedrijf, je producten of diensten of over je medewerkers. Om nieuwe medewerkers te werven schrijf je bijvoorbeeld over hoe het er in jouw bedrijf aan toe gaat, maak je een filmpje over een typische werkdag van een medewerker bij jouw bedrijf in de desbetreffende functie of laat je beeldend zien hoe de inwerkperiode er bij jouw bedrijf uitziet.

Relevante verhalen specifiek gericht op IT’ers die je deelt via LinkedIn, op je website, in een blog of op een ander socialmedia-platform zijn hét middel om potentiële sollicitanten warm te maken voor jouw bedrijf. Door dit goed aan te pakken, kom je eerder in beeld bij zowel werkzoekenden als mensen die nog niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Daarnaast is contentmarketing heel goed voor je vindbaarheid in zoekmachines. Google houdt nou eenmaal van waardevolle content en mooie verhalen. Natuurlijk moeten deze verhalen wel aan bepaalde richtlijnen voldoen om de juiste mensen te bereiken. Op marketingtechnisch vlak moet het aan allerlei eisen voldoen.”

5. Gebruik video voor personeelswerving
“Op dit moment worden videovacatures nog niet heel vaak gebruikt om nieuwe medewerkers te werven. IT-bedrijven kunnen mogelijke kandidaten goed overtuigen door het vertellen van leuke en boeiende verhalen via video. Een sollicitant krijgt via een vacaturevideo immers sneller een idee wat voor soort werkgever hij of zij voor zich heeft. Als je een kijkje geeft op de werkvloer, collega’s aan het woord laat en de sfeer overbrengt, kan de sollicitant goed aanvoelen of hij een geschikte match is voor jouw openstaande vacature.”

6. Zorg ervoor dat je werknemers je ambassadeurs worden
“Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste reclame. Zet dus ook je eigen medewerkers in om mensen te werven. Veel werknemers kennen wel mensen in hun omgeving die zij graag als collega zou willen hebben.

Stimuleer je werknemers in ieder geval om vacatures van jouw bedrijf te posten op hun eigen en persoonlijke socialmedia-kanalen.

Hopelijk kun je met de bovenstaande tips aan de slag met een marketingplan om meer IT-kandidaten te werven. Mocht je nog vragen, opmerkingen of eventuele toevoegingen hebben, laat het me dan vooral weten. Dan wens ik je voor nu veel succes in de zoektocht naar goede IT’ers!”

De voorafgaande tips zijn dus inderdaad handig voor een IT bedrijf maar zijn ook van toepassing voor bedrijven die door middel van marketing de juiste kandidaat voor hun organisatie willen vinden.

Source: Frankwatching